„Obiectivul nostru pentru această perioadă este să susținem reformele de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura prosperitate și dezvoltare, să susținem aceste reforme și să vedem că lucrurile progresează. Din acest punct de vedere, considerăm că este foarte importantă stabilitatea în perioada imediat următoare. Sigur, urmează o campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, dar în paralel cu aceasta ni se pare esențial ca reformele care au fost începute să continue și, din acest punct de vedere, Guvernul României va acorda tot sprijinul Republicii Moldova într-un mod foarte pragmatic, așa cum am făcut și până acum”, a declarat Dacian Cioloș, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său moldovean, Pavel Filip.
În acest sens, Cioloș a subliniat că România dorește să fie principalul avocat al orientării europene a Republicii Moldova, însă că acest drum european depinde și de modul în care cetățenii Republicii Moldova vor decide să abordeze lucrurile, iar rezultatul alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 30 octombrie va da un semnal legat de direcția pe care Republica Moldova dorește să o ia.
În ceea ce privește împrumutul acordat Republicii Moldova, Cioloș a subliniat că nu au fost condiționalități puse de „cineva care dă cuiva care cere”.
„Au fost niște măsuri care au rezultat și din problemele ridicate chiar de oamenii care erau în stradă acum câteva luni la Chișinău și au rezultat din nevoia de a progresa pe diferite domenii importante – economic, bancar, financiar, reforma Justiției în Republica Moldova. Abordarea pe care noi am avut-o a fost aceea de a încerca să facem în așa fel încât acest împrumut pe care România îl acordă Republicii Moldova să deschidă clar calea finanțărilor externe și din alte surse, de la FMI, de la Comisia Europeană”, a explicat Cioloș.
Totodată, Dacian Cioloș a punctat că este important de stimulat și investițiile românești în Republica Moldova, anunțând, în acest context, că o bancă importantă din România intenționează să se extindă în Republica Moldova.
„Republica Moldova are acord de asociere cu UE, care include și un acord de liber schimb, deci există perspective pentru o prezență mai intensă a Republicii Moldova pe piața românească, deci și pe cea europeană. Cred că avem ingredientele necesare, în măsura în care reformele continuă în Republica Moldova pentru a îmbunătăți mediu de afaceri, să încurajăm și investitori români, atât companii de stat puternice, care sunt pe cale de a deveni actori regionali în UE, dar și investitori privați”, a mai menționat premierul român.
Guvernul a aprobat eliberarea primei tranșe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova, în baza acordului care prevede un împrumut de 150 milioane euro.
De asemenea, România acordă și asistență financiară nerambursabilă. Astfel, miercuri, Executivul de la București a dat undă verde pentru un ajutor de cinci milioane de euro destinat finanțării unor proiecte de investiții în infrastructura preșcolară și a unor programe adresate comunităților locale din Republica Moldova.